Hembygd och hemkänsla

Varifrån är du? Hur svarar du på den frågan? För en del kanske det är enkelt. De är födda och uppvuxna på en plats, där föräldrarna fortfarande bor. För andra är det en mer komplicerad fråga. Själv har jag flyttat runt mycket i mitt liv. Jag är född på Gotland, men jag var bara några veckor gammal när mina föräldrar flyttade därifrån. Trots det är Gotland speciellt för mig. Den största delen av min uppväxt bodde jag runt Linköping, och där tillbringade jag mina första år som vuxen. Det är snart 20 år sedan jag flyttade därifrån, och min känsla när jag kommer dit är svår att beskriva. På samma gång känner jag mig hemma och totalt främmande. I Honolulu bodde jag bara ett år, när jag var nio. Som vuxen inser jag hur mycket det året påverkat mig som person.  Ändå har jag svårt att svara på frågan varifrån jag är. Jag har nog egentligen ingen hembygd. Även det har troligen haft inverkan på vem jag är idag.

Som vuxen har jag också bott på många ställen. Alla platser jag bott på har påverkat mig på något sätt, men inte i närheten av de platser där jag vuxit upp. Vi människor skapar en relation till platsen där vi bor och det formar oss – men vi formar också platsen.

Inför vår flytt till Skåne letade vi efter en gård. Prisbilden stämde till stor del med de teorier som finns kring prisbildning. Arbetsmarknadsregioner och kommunikationer påverkar, liksom närhet till exempelvis vatten. Men det fanns även något annat. Vissa ställen var uppenbart ”finare” att bo på än andra – trots att det var svårt att sätta fingret på varför de var mer attraktiva. Platsens subjektiva värde ligger på plus, precis som det finns platser vars subjektiva värde ligger på minus.

Människor är olika, och en del uppskattar puls och nöjesliv, andra värdesätter natur och lugn och ro. Men inte heller det räcker som förklaring, och inte heller sociala faktorer som inkomstnivå, kvalitet på skolor eller kriminalitet. Det handlar mer om en känsla.

Det här tycker jag är intressant. Vad är det som gör att vissa personer är stolta över sin hembygd och lyckas förmedla detta till andra? Och vad är det som gör att några generat mumlar fram var de bor om de blir tillfrågade, eller till och med nämner en ort med mer positiv klang i närheten?

 

 

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>