Häststölder och galningar

Nu är det sommar och många hästar går ute året om. Men med hästarna utomhus följer ofta oro hos hästägaren. Kontrollen över att hästen är säker känns inte lika stor som när den står instängd inomhus i en box. Oron blir inte mindre när det börjar cirkulera inlägg på Facebook som handlar om skumma personer som setts i närheten av hagar.

Jag har precis pratat med polisen i Gävleborg angående ett sådant fall. Här var det specifika män som var utpekade. Polisen har pratat med dem, och det visade sig vara personer som gästarbetar i Sverige under en period. De har tråkigt på kvällarna, och eftersom de gillar djur åker de runt och tittar på de djur som finns i närheten. Bara en av dem talar engelska, och ingen talar svenska. De förstår inte varför det blivit sån uppståndelse, och polisen tycker det är tragiskt att den här typen av rykten uppstår. I inlägget som cirkulerar hävdas det dessutom att polisen varnar för de här personerna, som tros ingå i en häststöldliga. Det är alltså helt grundlöst. Polisen menar istället att det knappt förekommer stölder av hästar ur hage.

För några år sedan intervjuade jag psykologiprofessorn Sven Å Christianson vid Stockholms universitet om psykologin bakom facebookvarningar och sms-kedjor av det här slaget. Han menade att även om det händer att folk skadar hästar i hagar så gör den här typen av varningar mer skada än nytta av minst två skäl. För det första opererar den här typen av gärningsmän för det mesta inom ett begränsat område. Varningarna sprids snabbt över ett betydligt större område och skapar onödig oro. Dessutom brukar gärningsmannen ligga lågt ett tag efter att de agerat ut. Det är bättre att använda den tiden till sansad informationsspridning. För det andra så kan varningarna trigga igång andra gärningsmän. En person som ligger på gränsen till att bli utåtagerande kan tippas över den gränsen av varningarna.

Sven Å Christiansson menar också att den som startar en informationsepidemi av det här slaget ofta gör det för sin egen skull.

-En person som vuxit upp utan att få uppmärksamhet eller som upplever sig själv som misslyckad, underlägsen eller utan kontroll kan få en kick av att se effekterna av vad man åstadkommit. Det ger en känsla av bekräftelse, kontroll och makt.

Så jag uppmanar er: Tänk efter innan ni delar information av det här slaget – det finns inget ”för säkerhets skull” i det här fallet.

Share

3 reaktion på “Häststölder och galningar

  1. Pingback: Döden färdas sällan i en vit skåpbil | Hippokultur

  2. Pingback: Se upp…se upp…eller? – Birgittas Hästsida

  3. Pingback: Riktiga dårar och ryktesspridning : Equestrianwords

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>