Få ordning på hästens meny

Protein, Råprotein och smältbart råprotein. Värde per kg TS och värde per kg foder. Och så alla dessa Ca, Mg, MJ, P… Så här års börjar grovfoderanalyserna anlända, men hur använder man dem egentligen? Hur räknar jag ut vad min häst behöver få i sig, och hur tillgodoser jag det bäst? Och hur tillförlitlig är egentligen en beräknad foderstat?

Sedan ett antal år är jag foderredaktör på tidningen RIdsport, och det här är frågor som återkommer till mig hela tiden. Därför har jag arbetat fram en workshop som reder ut begreppen och ger deltagaren möjlighet att med min hjälp göra ett kalkylblad som räknar foderstat. Fördelen med detta framför att använda ett online-program är att du själv vet vad du gör och varför. Att utfodra hästar är ju ingen exakt vetenskap, och för att det ska bli bra behöver man använda både de teoretiska modellerna och sitt eget sunda förnuft och hästöga.

I dag kl 12.30 har workshopen premiär på Skarahästivalen. Den kostar inget extra utan ingår i entrébiljetten. Välkommen dit – och ta gärna med dator och grovfoderanalys!

Om du vill att jag ska komma till din klubb och hålla workshopen där – hör av dig.

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>